Κοντινές Εξορμήσεις
Με ορμητήριο τον τόπο διαμονής σας δείτε και διαβάστε όλες τις προτεινόμενες εκδρομές στο Ναύπλιο, στον δήμο Άργους-Μυκηνών, στην Επίδαυρο. Ημερήσιες εκδρομές οργανώνονται από το Τολό για επισκέψεις στο Μυστρά, τη Σπάρτη, την Oλυμπία, τους Δελφούς & την Αθήνα, ενώ κρουαζιερόπλοια σας πηγαίνουν να περιηγηθείτε από κοντά τις Σπέτσες, την Ύδρα, τον Πόρο & την Μονεμβασιά.
Ισθμός Κορίνθου
Ο Ισθμός της Κορίνθου υπήρξε ένα κατασκευαστικό όνειρο – πρόκληση που κράτησε 2.300 χρόνια. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η «Άφνειος Κόρινθος» αναδείχθηκε από την αρχαιότητα σε σπουδαίο ναυτικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο. Η δυσκολία στη μεταφορά των εμπορευμάτων δια ξηράς ώθησε τον Τύραννο της Κορίνθου Περίανδρο να κατασκευάσει τον περίφημο δίολκο. Η διώρυγα κόβει σε ευθεία γραμμή τον Ισθμό της Κορίνθου σε μήκος 6.346 μ. Το πλάτος της στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 24,6 μ. και στο βυθό της 21,3 μ., ενώ το βάθος της κυμαίνεται μεταξύ 7,50 έως 8 μ. Ο συνολικός όγκος των χωμάτων που εξορύχτηκαν για την κατασκευή της έφθασε τα 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Σήμερα, η Διώρυγα της Κορίνθου αποτελεί διεθνή κόμβο θαλάσσιων συγκοινωνιών και εξυπηρετεί περί τα 12.000 πλοία ετησίως, όλων των εθνικοτήτων.
Πυραμίδα του Ελληνικού
Σε απόσταση 9χλμ περίπου νοτιοδυτικά της πόλης του Άργους κοντά στις πηγές του Ερασίνου ποταμού και πάνω σε αρχαίους δρόμους που κάποτε έφερναν σε επαφή το Άργος με την Τεγέα δεσπόζει επιβλητική η πυραμίδα του Ελληνικού, μια ζωντανή απόδειξη της μυθικής αλήθειας που θέλει το πάντρεμα της Αργείτικης γης με τον Αιγυπτιακό πολιτισμό. Είναι το καλύτερο διατηρημένο πυραμιδικό κτίσμα αγνώστου χρησιμότητας και πρακτικής με επιρροές του μυκηναϊκού κόσμου και του Αιγυπτιακού πολιτισμού. Χτισμένη πάνω στο αρχαίο δρόμο που ένωνε το Άργος με τη Τεγέα αποτελούσε ίσως μιας μορφής παρατηρητήριο ή φυλάκιο. Μια άλλη εκδοχή θέλει τη πυραμίδα να είναι ήταν πολυανδρίο, δηλ. ομαδικός τάφος, ενώ σύμφωνα με μια άλλη επρόκειτο για φρυκτωρία, πύργος δηλ. που χρησιμοποιούνταν για να στέλνονται μηνύματα φωτιάς.
Τίρυνθα
Πάνω στο δρόμο που οδηγεί από το Ναύπλιο στο Άργος, χτισμένη σ’ ένα βραχώδες ύψωμα 18μ. βρίσκεται η ακρόπολη της Τίρυνθας, η αρχαιότερη απ’ όλες τις μυκηναϊκές ακροπόλεις. Στο δρόμο που συνδέει το Άργος με το Ναύπλιο, βρίσκεται η αρχαία ακρόπολη της Τίρυνθας, χτισμένη πάνω σε βραχώδες ύψωμα. Η αρχαία πόλη της Τίρυνθας υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μυκηναϊκές πόλεις. Από την αρχαία πόλη σώζονται – και είναι επισκέψιμα στον αρχαιολογικό χώρο -, τα μυθικά κυκλώπεια τείχη, οι μοναδικές θολωτές σήραγγες, καθώς και το μέγαρο των ανακτόρων, διακοσμημένο με υπέροχες παραστάσεις. Ο αρχαιολογικός χώρος έχει κηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Πληροφορίες Τηλέφωνο: 27520 22657
Μπούρτζι
Στην είσοδο του λιμανιού του Ναυπλίου, σε απόσταση 450 περίπου μέτρων από το μόλο δεσπόζει το Μπούρτζι, φρούριο- ταυτότητα της πόλης κτισμένο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων όπου υπήρχε ο ομώνυμος Βυζαντινός ναός. Το Μπούρτζι που στα τουρκοαραβικά σημαίνει νησί-φρούριο κτίστηκε το 1473 από τους Ενετούς, οι οποίοι θέλοντας να αντιμετωπίσουν τις πειρατικές επιδρομές εκμεταλλεύτηκαν τη γεωγραφική θέση της νησίδος και οικοδόμησαν πύργο με πυροβόλα. Πολλοί τουρίστες το επισκέπτονται καθημερινά με βαρκούλες που εκτελούν δρομολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η θέα του είναι μαγευτική.
Παλαμήδι
Πάνω από την πόλη του Ναυπλίου και σε απόσταση 2,5 χλμ από το κέντρο της βρίσκεται το κάστρο του Παλαμηδίου, βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής με 8 προμαχώνες, που ακολουθεί τη φυσική γραμμή του λόφου. Η ονομασία δόθηκε από τον μυθικό τοπικό ήρωα του Τρωικού πολέμου, Παλαμήδη, γιο του Ναυπλίου. Η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται είτε μέσω του δρόμου στην ανατολική πλευρά της πόλης, είτε μέσω των 999 σκαλοπατιών στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης στο δρόμο προς την Ακροναυπλία. Ο θρύλος ήθελε να έχει 1000 σκαλοπάτια. Όμως το τελευταίο παραδόθηκε αμαχητί στην ορμή του αλόγου του Γέρου του Μοριά. Όποιον δρόμο κι αν διαλέξετε θα ανταμειφθείτε από τη θέα που θα απλωθεί μπροστά σας. Πληροφορίες Τηλέφωνο: 27520 28036
Νεμέα
Μιάμιση ώρα από την Αθήνα, μισή από την Κόρινθο, το Λουτράκι και το Ναύπλιο, στη μέση του πιο οργανωμένου και ενιαίου αμπελώνα της Ελλάδας και των Βαλκανίων, βρίσκεται η Νεμέα, κωμόπολη του Νομού Κορινθίας. Η Νεμέα έλαβε το όνομα της από την ομώνυμη Νύμφη, κόρη του Ασωπού ποταμού που διασχίζει και ποτίζει ακόμη και σήμερα τον κάμπο και αμπελώνα της. Μαζί με τις Αρχαίες Κλεωνές, την Αρχαία Νεμέα, το Κούτσι, το Πετρί, τα Αηδόνια, το Γαλατά, το Λεόντιο, τη Δάφνη και το Καστράκι αποτελούν την έδρα και την κύρια πηγή παραγωγής σταφυλιών της ποικιλίας «Αγιωργίτικο», από το οποίο παράγονται περίφημα κρασιά με κορυφαία τα κρασιά ονομασίας προελεύσεως (Π.Ο.Π.) ΝΕΜΕΑ.
Μυκήνες
Οι Μυκήνες ήταν αρχαία πόλη της Αργολίδας κοντά στο βουνό Τρητός κι απέναντι από τον Αργολικό κόλπο. Ο αρχαιολογικός χώρος φιλοξενεί σειρά εντυπωσιακών κατασκευών που προκαλούν δέος με το μέγεθος και την κομψότητά τους. Ο επισκέπτης ακολουθώντας τα βήματα των Ατρειδών θα θαυμάσει την «Πύλη των Λεόντων» με το τεράστιο ανάγλυφο του υπέρθυρου που δείχνει δύο όρθια λιοντάρια αντιμέτωπα να πατούν πάνω σ’ αμφίκοιλους βωμούς και να τα χωρίζει ένας μινωικός κίονας και γύρω απ’ αυτήν τα επιβλητικά «κυκλώπεια τείχη». Διάσπαρτα στον γύρω χώρο και σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο επιβλητικός «Θησαυρός του Ατρέα» που μέσα σ’ αυτόν βρέθηκαν χρυσά αντικείμενα και η φημισμένη «μάσκα του Ατρέα», χρυσό εκμαγείο ανδρικού προσώπου.
Θέατρο Επιδαύρου
Το αρχαίο θέατρο χτίστηκε μεταξύ του 340 π.Χ. και του 330 π.Χ. από τον Αργείο αρχιτέκτονα Πολύκλειτο τον Νεότερο όπως αναφέρει ο Παυσανίας (απόσταση 32 χλμ – 20′ λ. με το αυτοκίνητο). Το θέατρο χτίστηκε για διασκέδαση των ασθενών του Ασκληπιείου αλλά και ως ένα μέσο θεραπείας καθώς υπήρχε η πεποίθηση πως η παρακολούθηση θεάτρου είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών. Το αρχαίο θέατρο είχε χωρητικότητα 13.000 θεατών. Χωρίζεται σε δύο μέρη. Ένα των 21 σειρών καθισμάτων για το λαό και το κάτω, από 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες. Το αρχαίο θέατρο αποκαλύφθηκε ύστερα από ανασκαφές που πραγματοποίησε ο αρχαιολόγος Π. Καββαδίας, υπό την αιγίδα της Αθηναϊκής Αρχαιολογικής Εταιρείας κατά το διάστημα 1870-1926. Λίγα χρόνια μετά, το 1938 ανέβηκε η πρώτη παράσταση στον χώρο του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου.
Αρχαία Επίδαυρος
Η Αρχαία Επίδαυρος είναι διάσπαρτη από αρχαιότητες καθώς στον χώρο του σύγχρονου χωριού βρισκόταν η πόλη της Αρχαίας Επιδαύρου (απόσταση 40,2 χλμ – 30′ λ. με το αυτοκίνητο).Από την αρχαία πόλη της Επιδαύρου σήμερα σώζεται το Μικρό αρχαίο θέατρο Επιδαύρου το οποίο βρίσκεται στην χερσόνησο Νησί. Το θέατρο είναι αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο και σύμφωνα με τις επιγραφές εκτιμάται ότι κατασκευάσθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. Μετά από 23 αιώνες το 1971 άρχισε η ανασκαφή του ενώ ακόμη και σήμερα εκτελούνται εργασίες για την πλήρη αναστήλωσή του. Δίπλα από το θέατρο και στον θαλάσσιο χώρο γύρω από το Νησί βρίσκονται ερείπια της αρχαίας πόλης τα οποία η αρχαιολογική σκαπάνη δεν έχει φέρει ακόμα στο φως. Στην κορυφή της χερσονήσου και στον προαύλιο χώρο της εκλησσίας της Παναγίας (Παναγίτσα του Νησιού το φωνάζουν οι ντόπιοι) είναι εμφανή τα ερείπια από το κάστρο της αρχαίας πόλης.
Αρχαία Ασίνη
Το Καστράκι ή αλλιώς η ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης βρίσκεται, δίπλα στο Τολό (απόσταση 2 χλμ – 5′ λ. με το αυτοκίνητο), σε ένα λόφο-ακρωτήρι ύψους 52 και μήκους 330 μέτρων. Από την 5η χιλιετία π.χ. μέχρι και το 600 μ.Χ. η ακρόπολη κατοικούνταν συνέχεια, ενώ η πρώτη βιβλιογραφική αναφορά στην Ασίνη γίνεται από τον Όμηρο, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ασίνη, το Άργος, η Τίρυνθα, η Επίδαυρος και άλλες πόλεις της Αργολίδας συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο με μεγάλο αριθμό πλοίων. Οι πρώτες ανασκαφές στην Ακρόπολη και την Κάτω Πόλη έγιναν από τη Σουηδική Αρχαιολογική Αποστολή (1922-1930) και συνεχίστηκαν τη δεκαετία του 1970 από τη Δ΄Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Νέα Κιος
Η Νέα Κίος αποτελεί ιστορική συνέχεια της Κίου της Μικράς Ασίας. Η σημερινή Νέα Κίος αποτελεί μια μικρή πόλη 2.778 κατοίκων. Βρίσκεται στο νομό Αργολίδας, έξι χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ναυπλίου. Ως πόλη έχει χώρους αναψυχής και περιπάτου. Με τη διαρκή πολυετή συμμετοχή της στα πολιτιστικά δρώμενα θεωρείται σημείο αναφοράς στην Αργολίδα σε αυτό τον τομέα. Στο λιμάνι της Νέας Κίου δένουν εκδρομικά σκάφη και βάρκες, ενώ στις όχθες του μικρού ποταμού, που εκβάλλει στην περιοχή, δένουν τα ψαροκάικα. Η Νέα Κίος αποτελεί ιστορική συνέχεια της Κίου της Μικράς Ασίας, πόλης 15.000 κατοίκων χτισμένης στον μυχό του Κιανού κόλπου της Προποντίδας, έδρας της Μητρόπολης Νίκαιας και επινείου της Προύσας.
Μάνη
Η Μάνη. Αγέρωχη και ανυπότακτη, ιστορική και παραδοσιακή, μοναδική σε κάθε βήμα του τυχερού επισκέπτη (απόσταση 159 χλμ – 1.5 ώρες με το αυτοκίνητο). Η Μάνη είναι ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου που καλύπτει τη χερσόνησο του Ταϋγέτου. Γεωγραφικά η κυρίως Μάνη ή «Μέσα Μάνη», όπως ονομάζεται τοπικά, ορίζεται από τον αυχένα του Ταΰγετου Σαγιά και καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο. Η Μέσα Μάνη διακρίνεται με βάση την κατά μήκος κορυφογραμμή στην Ανατολική Μάνη ή Προσηλιακή Μάνη, που βλέπει προς το Λακωνικό Κόλπο και στη Δυτική Μάνη ή απόσκερη ή αποσκιερή Μάνη, που βλέπει στο Μεσσηνιακό Κόλπο.
Μονεμβασία
Μοναδική, αξεπέραστη στο διάβα του χρόνου, ανεπανάληπτη εικόνα στη γοητευτική σύνθεση της ανατολικής ακτής της Λακωνίας με το θαλασσινό στοιχείο του Μυρτώου Πελάγους η Μονεμβασιά, η μεσαιωνική, βυζαντινή και ενετική καστροπολιτεία (απόσταση 216 χλμ – 3 ώρες με το αυτοκίνητο). Είναι μαγικό αυτό που μπορείς να νιώσεις μόλις περάσεις τη μεγάλη πύλη του Κάστρου της Μονεμβασιάς. Ξαφνικά μπαίνεις μέσα σε μια απίθανη χρονομηχανή! Ειδικά αν ταξιδεύεις εποχή χωρίς τουρίστες. Και χάνεσαι στην ιστορία του τόπου. Γιατί εδώ, λένε, είχαν καταφύγει αρχαίοι Σπαρτιάτες ευγενείς. Εδώ συνεχίστηκε η ιστορία τους και ζούσαν κάποτε οικογένειες ολόκληρες, που είχαν γνώση της καταγωγής τους για περισσότερα από χίλια χρόνια. Το Κάστρο άλλαξε κάμποσες φορές χέρια. Αλλοτε ήταν με το Βυζάντιο και άλλοτε με τους Ενετούς.
Σπάρτη
Η πολη του Λεωνίδα (απόσταση 129 χλμ – 1.5 ώρες με το αυτοκίνητο). Τα σύνορα της περιοχής της Λακωνίας παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα από την αρχαιότητα . Κατοικημένη από τα νεολιθικά χρόνια (6000-3000 π.χ περίπου) η Λακωνία υπήρξε το επίκεντρο μιας πολυτάραχης ιστορίας που τα αποτελέσματά της είχαν επιπτώσεις σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Σύμφωνα με την παράδοση , πρώτοι κάτοικοί της ήταν οι Λέλεγες, που αναμείχθηκαν αργότερα με τους Ίωνες και τους Αχαιούς. Από την μυκηναϊκή εποχή , μια σειρά από οικισμούς έδωσε άφθονα λείψανα.
Κάντια
Η Κάντια είναι χωριό του νομού Αργολίδας, χτισμένο στις ακτές του Αργολικού κόλπου, στη διαδρομή μεταξύ Ιρίων και Δρέπανου (απόσταση 11,1 χλμ – 10′ λ. με το αυτοκίνητο). Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Ασίνης και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 235 κάτοικοι. Η Κάντια χτίστηκε λίγο μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από πρόσφυγες που προέρχονταν από την Κρήτη, όπως και το κοντινό της Τολό. Ονομάστηκε έτσι από το Βενετικό όνομα του νησιού της Κρήτης (Κάντια) που ακόμα ήταν σε χρήση εκείνη την περίοδο.
Ίρια
Τα Ίρια, μικρό παραθαλάσσιο χωριό του νομού Αργολίδας είναι ένας ήσυχος προορισμός για παραθεριστές που θέλουν να ηρεμίσουν, ωραία παραλία, περίπατο στην ακροθαλασσιά και φιλόξενους ανθρώπους (απόσταση 19,2 χλμ – 20′ λ. με το αυτοκίνητο). Η περιοχή προσφέρεται ιδιαίτερα για οικογενειακές διακοπές. Το γραφικό λιμάνι με τις ψαρόβαρκες και ο περίπατος στον παραλιακό δρόμο θα σας επιτρέψουν να ξεχαστείτε από την καθημερινότητα. Στην θαλάσσια περιοχή των Ιρίων βρίσκεται αρχαίο ναυάγιο του 1200 π.Χ. στο οποίο έχουν βρεθεί σπουδαία ευρήματα, όπως κεραμικά, αμφορείς, πίθοι, και διάφορα αγγεία καθώς και μια λίθινη άγκυρα.
Σπέτσες
Απλωμένη στο ανατολικό τμήμα του νησιού, η πόλη των Σπετσών είναι ένα υπέροχο οικιστικό σύνολο με μεγάλη τουριστική κίνηση και αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα. Η φημισμένη Ντάπια στο λιμάνι, επιβλητικά αρχοντικά και παραδοσιακά σπίτια, ανθοστόλιστες αυλές και περίτεχνα βοτσαλωτά, όμορφες εκκλησίες στολίζουν την πρωτεύουσα. Στη ρομαντικότερη γωνιά των Σπετσών, στο Παλαιό Λιμάνι με τα καρνάγια, δένουν ταχύπλοα και ιστιοπλοϊκά σκάφη, ενώ τα καφέ μπαρ, τα μεζεδοπωλεία και τα εστιατόρια πολυτελείας καλωσορίζουν τους επισκέπτες του νησιού. Ξεχωριστή εμπειρία είναι η βόλτα είτε με τα πόδια είτε με τις γραφικές άμαξες από την Ντάπια στο Παλαιό Λιμάνι.
Ύδρα
Μοναδικό οικιστικό σύνολο, υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και αισθητικής, η πόλη της Ύδρας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το κλειστό φυσικό λιμάνι της. Επιβλητικά αρχοντόσπιτα, παραδοσιακές κατοικίες με ανθοστόλιστες αυλές και ψηλούς μαντρότοιχους, γραφικά καλντερίμια ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο, ατενίζουν από ψηλά το λιμάνι και φανερώνουν το ένδοξο παρελθόν της πρωτεύουσας του νησιού. Εμπορικά καταστήματα, καφέ, ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια κατά μήκος της προκυμαίας υποδέχονται τους παραθεριστές, που – ελλείψει τροχοφόρων στο νησί – χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους τα συμπαθητικά γαϊδουράκια. Στο λιμάνι της Ύδρας, έναν από τους πιο αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς, συγκεντρώνονται πολυάριθμα ιστιοπλοϊκά και ταχύπλοα σκάφη, αλλά και κρουαζιερόπλοια, που μεταφέρουν επισκέπτες από όλον τον κόσμο.
Πόρος
Η νεοκλασική γοητεία της Χώρας, οι πευκόφυτες πλαγιές, οι μικροσκοπικοί κολπίσκοι και η εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα (είτε από τον Πειραιά είτε από της ακτές της Τροιζηνίας) αποτελούν τα δυνατά πλεονεκτήματα του Πόρου. Η μικροσκοπική Χώρα, λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, διατηρεί ατόφια την παλαιική της γοητεία. Τα λιτά νεοκλασικά κτίρια, τα στενά δρομάκια που οδηγούν στα ενδότερα του οικισμού και, κυρίως, η ομορφιά του τοπίου θα σας κάνουν να αισθανθείτε ότι ξαναγυρνάτε σ’ έναν αγαπημένο τόπο διακοπών. Αξίζει να περπατήσετε στις παλιές γειτονιές, στην «Παλιά Χώρα» όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι. Ιδιαίτερα γραφική είναι η μικρή πλατεΐτσα δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και το παλιό υδραγωγείο.